A comparison of Greece's GDP growth with Portugal



Το αριστερό γράφημα συγκρίνει την εξέλιξη του ΑΕΠ της Ελλάδας με του μέσου όρου της ευρωζώνης και της Πορτογαλίας μετά το 2007 που είναι το έτος που άρχισε η παγκόσμια κρίση. Επέλεξα να συγκρίνω την Ελλάδα και με την Πορτογαλία διότι είναι μια μικρή και μη παραδειγματική χώρα της ευρωζώνης η οποία, όπως εμείς, ζήτησε μνημονιακή βοήθεια διότι η κυβέρνησή της χρεοκόπησε. (Αντίθετα με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου χρεοκόπησε το τραπεζικό σύστημα, όπως π.χ. Ιρλανδίας, Ισπανία και Κύπρος.)

Παρατηρούμε ότι το 2008-2009 η Ελλάδα είχε μια ελαφρώς καλύτερη επίδοση, η οποία όμως ήταν πλασματική καθώς δημιουργήθηκε με ποτάμια δανεικού χρήματος στην αγορά (μόνο το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 24 δις, ή σαν να λέμε 800 ευρώ το μήνα ανά οικογένεια). Μετά το 2009 βλέπουμε ότι η Ελλάδα μπήκε σε μια απότομα μεγάλη ύφεση η οποία όμως βασικά αντιστοιχεί στις συνέπειες του ξεφουσκώματος των τεράστιων αυξήσεων των κρατικών δαπανών (Μόνο την τριετία 2007-2009 οι κρατικές δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και άλλες παροχές αυξήθηκαν κατά 20 δις το έτος.) Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεν δημιούργησε μια τόσο μεγάλη φούσκα κρατικών δαπανών (την τριετία 2007-2009 το συνολικό πρωτογενές έλλειμμα της πορτογαλικής κυβέρνησης ήταν 8% του ΑΕΠ ενώ σε εμάς το 18%) και έτσι απέφυγε αυτή την μεγάλη διόρθωση τα πρώτα χρόνια της κρίσης.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι τι συνέβη μετά το 2013. Ενώ η Πορτογαλία μπήκε σε μια υγιή τροχιά ανάπτυξης παράλληλη με αυτή της ευρωζώνης, εμείς συνεχίσαμε σαν να είμαστε κολλημένοι στην λάσπη. Ο λόγος είναι προφανής: Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μέχρι σήμερα το χειρότερο της Ευρώπης και πίσω από αυτό πολλών κρατών της Λατινικής Αμερικής και Αφρικής, οπότε κανείς δεν θέλει να επενδύσει εδώ και αν μη τι άλλο πολλές επιχειρήσεις και άτομα φεύγουν. Αντίθετα στην Πορτογαλία η αξιωματική αντιπολίτευση συμφώνησε από την πρώτη στιγμή με την ανάγκη εφαρμογής του μνημονίου και έτσι εκεί μπόρεσε να γίνει εκεί μια σοβαρή και επιτυχημένη προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας της.

Το δεξί γράφημα αναδεικνύει πόσο κακή παραμένει η οικονομική κατάσταση στην χώρα μας. Παρότι για πρώτη φορά το 2017 είχαμε μια μικρή ανάπτυξη η ψαλίδα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης αυξάνεται σταθερά και με γρήγορους ρυθμούς. Σε μια παγκοσμιοποιημένη ανταγωνιστική οικονομία το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το συγκριτικό, προφανώς διότι ο επενδυτής συγκρίνει πριν αποφασίσει που να επενδύσει. Η ζημιά της γρήγορης κατηφόρας της Ελλάδας σε σχέση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι δεν είναι μόνο ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη των αγορών στην χώρα μας (που τώρα θα είναι μόνο ξένοι ιδιώτες) και άρα αυξάνεται η πιθανότητα νέας χρεοκοπίας. Είναι επίσης ότι όσο περισσότερο μας προσπερνά το ευρωπαϊκό τραίνο τόσο περισσότερο θα μας κοστίσει να το προλάβουμε και πάλι για να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Η πηγή των στοιχείων του γραφήματος είναι η Eurostat. Αν ο αναγνώστης το επιθυμεί μπορεί ο ίδιος να παράξει τους αριθμούς στον ιστότοπο της Eurostat εδώ: http://bit.ly/goEuro1

Διανέλος Γεωργούδης, Οκτώβρης 2018
δημιουργία, ξανά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Interview with Sergali Adilbekov, founder of Swiss Social

My new article published in Naftemporiki newspaper

My conversation with an AI Chatbot